Dieta w ciąży – jakich produktów spożywczych unikać?

Dla każdej ciężarnej kobiety, niewątpliwym priorytetem staje się dbanie o zdrowie i bezpieczeństwo swojego nienarodzonego dziecka. W czasie ciąży troska ta przejawia się głównie poprzez dietę jakiej musi przestrzegać przyszła mama. Lista produktów zakazanych dla kobiet ciężarnych to od lat temat sporów, wokół którego urosło wiele tak zwanych „faktów i mitów”. Jest to niewątpliwie wina wielu osób, które nie będąc specjalistami w tej kwestii, głosi z pewnością eksperta swoje zdanie na ten temat. Tymczasem, aby rozwiać wszelkie wątpliwości, poniżej zamieszczamy listę produktów, których przyszła mama powinna w diecie unikać, a o jakich powinna na czas ciąży kategorycznie zapomnieć.

Lista produktów zakazanych:

1) Alkohol.

2) Surowe mięso, nabiał, jaja i ryby.

3) Izomery trans kwasów tłuszczowych (obecne w wysoko przetworzonej żywności).

4) Wątróbka.

Spożycie wyżej wymienionych produktów przez kobietę ciężarną nie tylko znacznie podnosi ryzyko wystąpienia wad rozwojowych u płodu, lecz grozi również zatruciem pokarmowym, groźnym zarówno dla matki i dziecka.

Lista produktów, których lepiej unikać:

1) Cukier.

2) Sery pleśniowe na zimno (przegotowane nie grożą już zatruciem pokarmowym).

3) Kofeina.

4) Kiełki.

5) Mieszanki i herbaty ziołowe.

Cukier podwyższa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu drugiego u dziecka. Grozi też dziecku nabyciem skłonności do tycia. Sery pleśniowe zwiększają ryzyko zatrucia pokarmowego. Mieszanki ziołowe natomiast często mogą mieć działanie podobne do leków, a jak wiadomo, ich przyjmowanie w ciąży również podlega dużym ograniczeniom.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj