W jaki sposób zakwas buraczany może zwiększyć odporność organizmu?

W okresie jesienno – zimowym często spada nasza odporność. Ma to szczególny związek z tym, iż spożywamy mniej warzyw i owoców, brakuje nam słońca oraz temperatury na zewnątrz są ujemne. Powoduje to, iż częściej zapadamy na choroby wirusowe, mamy gorsze samopoczucie i brakuje nam energii. Spowodowane to może być także niedoborem niektórych witamin. Dobrym sposobem na to, aby uzupełnić te niedobory oraz odzyskać energię jest regularne picie zakwasu buraczanego.

Zakwas buraczany – jakie witaminy zawiera?

Zakwas buraczany od olejznatury.pl przede wszystkim jest doskonałym źródłem żelaza, którego niedobory mogą doprowadzić do anemii oraz wzmacnia krew. Poza tym zawiera również magnez i potas, które wspomagają nasz układ krążenia, ograniczają skoki ciśnienia oraz pomaga normalizować poziom „złego cholesterolu”, który powoduje takie choroby jak zawał czy udar.

Na tym lista dobroczynnych właściwości zakwasu się nie kończy. Jest on bowiem produktem, który charakteryzuje się wyjątkowym wpływem na nasz organizm. Zawiera on bowiem również witaminy:

  • z grupy B, które wspierają nasz układ krążenia, wspomagają trawienie i uspokajają ,
  • A i E, które są silnymi przeciwutleniaczami ułatwiającymi usuwanie toksyn z organizmu, wpływają pozytywnie na kondycje naszej skóry oraz opóźniają procesy starzenia organizmu,
  • C, która uszczelnia naczynia krwionośne, dzięki czemu zapobiegają żylakom, wzmacnia naszą odporność,
  • K, która działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie.

Zakwas buraczany zawiera również betainę, która jest przeciwutleniaczem, który ułatwia usuwanie toksyn z organizmu, a tym samym odciąża nerki i wątrobę.

Jak zrobić zakwas buraczany?

Zakwas buraczany można nabyć w sklepach ekologicznych, ze zdrową żywnością lub zielarskich, jest to jednak dosyć wysoki koszt. Wiele osób decyduje się zrobić go samodzielnie w domu, gdyż domowy zakwasu z buraków jest nie tylko tani, ale i bardzo prosty w wykonaniu. Będziemy też mieć pewność, co do jego składników. Do przygotowania wartościowego zakwasu buraczanego potrzebujemy dobrej jakości buraków, najlepiej ekologicznych lub z własne uprawy, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, woda najlepiej przegotowana oraz sól.

Przepis:

  • 2 kg buraków( obranych i pokrojonych w plastry)
  • 3 l wody z 2 łyżkami soli (zagotowanej i ostudzonej z solą)
  • 2 główki czosnku ( w plastrach)
  • liście laurowe i ziele angielskie

Potrzebujemy kamionkowy garnek lub słoik i w nim układamy warstwowo buraki z zielem angielskim i liściem laurowym oraz czosnkiem. Następnie wszystko zalewamy przygotowaną wodą, tak, aby nic nie wystawało ponad jej powierzchnię. Naczynie zakręcić i odstawić na 5-7 dni. Po tym czasie zakwas jest gotowy do spożycia.

Zakwas z buraków a lepsza odporność

Zalety spożywania kiszonek, tj. zakwas z buraków są ogromne. Regularne picie tego zakwasu wspomaga leczenie wielu dolegliwości oraz mocno wspiera układ odpornościowy organizmu. Kiszone buraki pomagają również szybciej leczyć infekcje wirusowe

Zakwas buraczany, jako produkt fermentowany, zawiera m.in. kwas mlekowy i związki antocyjanowe. Nazywane są one naturalnymi probiotykami, czyli substancjami korzystnie działającymi na jelita. Naturalne probiotyki pomagają w utrzymaniu prawidłowej ilości flory bakteryjnej, korzystnie działającej na naszą naturalną odporność. Nawet ciężko chorym osobom np. na raka zaleca się picie zakwasu z buraka, gdyż poprawiają wydolność organizmu i przywracają siły po chemioterapii.

Przeciwwskazaniem do spożycia zakwasu buraczanego są jedynie choroby nerek, cukrzyca oraz kamica nerkowa, dlatego osoby z tymi schorzeniami, mogą je pić jedynie w niewielkich ilościach.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj