TOP5 produktów na diecie wegetariańskiej

Dla jednych wegetarianizm to rodzaj diety a dla innych styl życia. W obecnych czasach coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z mięsa. Nieprawdą jest, że osoby nie jedzące mięsa nie dostarczają organizmowi niezbędnych witamin. Wystarczy tylko wiedzieć na jakich produktach opierać dietę a czego unikać.

Niezbędne produkty na diecie wegetariańskiej

  • Soczewica. Te małe czerwone lub zielone kulki są jednym z częściej wykorzystywanych produktów przez wegetarian. Po pierwsze dlatego, że z soczewicy można przyrządzić wiele różnych potraw: zupę, kotlety, pasztety i pasty. Po drugie soczewica jest bogata w mnóstwo ważnych witamin i mikroelementów: fosfor, wapń, żelazo i kwas foliowy. Jest również jednym ze źródeł białka w diecie wegetariańskiej.
  • Zielone warzywa, takie jak szpinak, kapusta, brokuły, brukselka czy sałata. Zielone warzywa zawierają dużo cennych witamin, m.in.: A, C i E oraz żelazo, magnez, potas i fosfor. Ponadto regularne spożywanie zielonych warzyw opóźnia procesy starzenia się, ponieważ pomagają one oczyścić organizm z toksyn.
  • Oleje. Tłuszcze w diecie są bardzo ważne, ponieważ witaminy A, D, E i K rozpuszczają się wyłącznie w tłuszczach. Ponadto oleje są źródłem kwasów Omega 3, które pozytywnie wpływają na pracę serca. Najlepiej wybierać zdrowe oleje, np. rzepakowy, sojowy czy lniany.
  • Mleko. Główne źródło wapnia w diecie każdego człowieka. Na diecie wegetariańskiej szczególnie ważne, ponieważ rezygnując z mięsa zmniejsza się podaż tych mikroelementów. Warto również zdecydować się na produkty fermentowane, np. dobrej jakości jogurty, które zawierają żywe kultury bakterii.
  • Jaja. Są bardzo ważnym źródłem białka. Z jajkami jednak nie należy przesadzać, ponieważ spożywane w nadmiarze powodują wzrost cholesterolu. Optymalna ilość to 2-6 jaj tygodniowo. Z jaj można również przyrządzić różne ciekawe potrawy, oprócz znanej wszystkim jajecznicy i jajka gotowanego na twardo, można np. przygotować kotlety z jajek na obiad.

Czego unikać w diecie wegetariańskiej?

W diecie wegetariańskiej należy unikać nadmiernego spożywania alkoholu, cukru i bardzo dużej ilości smażonych potraw. Nie należy, również spożywać w nadmiarze jajek i majonezu i sosów na jego bazie, ponieważ powodują wzrost poziomu cholesterolu.

Negatywne skutki diety wegetariańskiej

Nieodpowiednio zbilansowana dieta może doprowadzić do niedoborów niezbędnych mikroelementów. Jednym z najciekawszych negatywnych skutków diety wegetariańskiej jest anemia, dlatego bardzo ważne jest to, żeby posiłki były urozmaicone i bogate w różne produkty spożywcze. Wegetarianie, tak samo jak wszyscy powinni raz do roku robić badania krwi, które pozwalają odpowiednio szybko zareagować na ewentualne niedobory.

Pozytywne efekty diety wegetariańskiej

Dieta wegetariańska bardzo dobrze wpływa na organizm. Pozwala oczyścić do z toksyn, co przyspiesza proces chudnięcia. Wegetarianie nie chorują również na miażdżycę i choroby serca. Dieta wegetariańska opóźnia procesy starzenia się organizmu.

Biorąc pod uwagę pozytywne aspekty tej diety warto chociażby spróbować zdominować swoją dietę o produkty roślinne. Nie trzeba od razu zupełnie wykluczać mięsa z codziennego jadłospisu, ale zwiększenie ilości warzyw i owoców w posiłkach niesie za sobą więcej pożytku niż szkody. Produkty dla wegetarian w sklepie-zdrowia pomogą w ułożeniu odpowiedniej diety.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here